Innmat – æsj, tenker du kanskje? Men, det å spise innmat er bærekraftig, og i tillegg er det næringsrik mat. Her kan du lese mer om innmat og få tips til masse spennende og godt du kan lage!
Å spise innmat er god ressursutnyttelse fordi vi bruker mer av hele dyret. Det som var veldig vanlig på middagsbordet tilbake i tid, er nå ukjent for mange. De fleste av oss lager lite mat av innmat selv. Men både blodpudding, lungemos og leverpostei finner du i butikken.
Kanskje syns du det er litt skummelt om du skal spise innmat for første gang, men da er det fint å starte med blodpudding, blodklubb eller blodpannekaker. Det er retter som er milde på smak, og er forholdsvis enkle å lage. Du kan også prøve deg på pasta med lungemos eller salat med kyllinglever og kantareller.
Innmat i matproduksjon
Leverpostei er ganske vanlig på frokostbordet i de fleste hjem. Det samme gjelder spekepølser som stabbur og fårepølse. Mange tenker kanskje ikke på dette som innmat, men mye av innmaten fra kjøttproduksjon brukes videre i produkter som nettopp, leverpostei, spekepølser, lungemos eller blodpudding. Dette gjøres for å utnytte mer av hele dyret. Og, for at ingen råvarer skal gå til spille, brukes også noe innmat til hundemat på grunn av det høye næringsinnholdet.
Innmat er rik på næringsstoffer
Innmat er næringsrik mat som har et høyt innhold av flere vitaminer og mineraler. Å spise innmat av og til kan derfor være bra påfyll. For eksempel for kvinner, i fertil alder, som har høyere behov for B-vitaminet folat og mineralet jern, kan litt innmat være et godt innslag i kostholdet for å få i seg anbefalt inntak av disse næringsstoffene. Eller for eldre personer, over 65 år, som sliter med å få i seg nok og variert mat. Næringsinnholdet i innmat vil variere litt avhengig av hvilket dyr råvaren kommer fra, blant annet fordi sammensetning av fôret varier.
Innmat kan ha nokså høyt innhold av enkelte næringsstoffer som vi også kan få for mye av, for eksempel vitamin A, man bør derfor ikke overdrive inntaket.
Innmat kan også være en kilde til uønskede fremmedstoffer, som kadmium, bly, dioksiner og PCB. Det er høyere innhold i innmat fra vilt og sau, fordi disse dyrene beiter mer i utmark. Siste vurdering av Mattilsynet fra 2020 konkluderer overordnet med at det er minimalt med fremmedstoffer i kjøtt og innmat. Å spise retter av innmat av og til er trygt.
Les mer: https://www.matprat.no/artikler/ernaring/innmat--naringsrik-mat/